Skip to content

terugblik: LIVESTREAM jongste componistenconcert

Op zondag 18 april 2021 vierde Stichting In de Knop de vierde Jongste Componistendag! Het was een groot succes! De componisten hebben onwijs genoten van de uitvoering van hun stukken!

Tijdens deze speciale online-editie van de Jongste Componistendag werden maar liefst 16 fonkelnieuwe composities van componisten tussen de 5 en 17 jaar in première gebracht in de prachtige theaterzaal van Flint Amersfoort.

In de weken voorafgaand aan het concert gaven compositiedocenten Remy en Anne-Maartje online groepsworkshops en individuele lessen aan alle betrokken jonge componisten. Aan de groepsworkshops deden ruim 40 kinderen mee! In deze workshops werd eerst gecomponeerd met behulp van kleuren – hoe snel of langzaam en hoe hard of zacht klinkt rood? Welk gevoel zou daar bij passen en welk instrument? – zo konden de eerste muzikale ideeën direct gespeeld worden en konden de kinderen vanuit huis meespelen op hun eigen instrument!
Daarna werd er met de hele groep een nieuwe compositie gemaakt op basis van toeval – ook wel aleatoriek genoemd. In workshop #1 werd een nieuw stuk voor piano gemaakt: alle jonge componisten gingen in hun kamer op zoek naar een getal, de getallen waren door Remy en Anne-Maartje gekoppeld aan een toon en het aantal tellen in de maat werd bepaald door de leeftijden van de kinderen. In workshops #2 werd een compositie gemaakt voor ensemble TROMPO: Remy had een swingend ritme klaargezet, Anne-Maartje mocht een toonsoort kiezen en koos voor de eerste letter van haar naam: A. Alle kinderen gingen weer op zoek naar een getal in de kamer waar ze zaten en toen alle noten ingevuld waren werd er met de hele groep bedacht wat de volgorde van het materiaal moest zijn. Echt componeren dus!

Daarnaast stuurde vele jonge componisten hun compositie in om uitgevoerd te worden door ensemble TROMPO (fluit / viool / contrabas), Oene van Geel (altviool) en/of Anne-Maartje Lemereis (piano). Alle combinaties van instrumenten werden benut en dit resulteerde in een prachtige en veelzijdig programma vol nieuwe muziek!

Op zondag 18 april kwam alle nieuwe muziek samen tijdens een livestreamconcert vanuit Flint Amersfoort. De vijf musici op het podium speelden de nieuwe muziek, Dieuwertje Blok zorgde voor de presentatie en de jonge componisten zaten in een verder lege theaterzaal naar hun eigen muziek te luisteren.

Stichting In de Knop dankt haar partners Flint Amersfoort en Holland Opera, de muzikanten die vol overgave en met heel veel plezier de nieuwe composities gespeeld hebben en vooral de jonge componisten voor hun prachtige nieuwe muziek!

Ben je benieuwd naar het concert van de Jongste Componistendag 2021? Klik hier om het terug te kijken!